top of page
  • Instagram
  • X
  • Facebook

Werking & statuten

Hieronder kan u de statuten en het huishoudelijk reglement van Jongliberalen vzw vinden.

Hebt u vragen over de statuten of het huishoudelijk reglement? Of hebt u vragen over de toepassing ervan in onze werking? Of hebt u vragen over statuten van de provinciale verbonden of de lokale afdelingen? Gelieve u te richten tot onze Secretaris-Generaal via het mailadres secgen@dejongliberalen.be.

STATUTEN
JONGLIBERALEN VZW

 

TITEL I: Naam, zetel, doel en duur van de vereniging

Art. 1 Naam

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam “Jongliberalen” en kan worden afgekort naar “JL”. De naam wordt in het Engels vertaald naar “Young Liberals of Belgium” en kan worden afgekort naar “YLB” in functie van lidmaatschap bij internationale organisaties.

Art. 2 Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te Melsensstraat 34, 1000 Brussel. De zetel bevindt zich in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

Deze zetel mag overgeplaatst worden naar een ander adres binnen het gerechtelijk arrondissement bij eenvoudige beslissing van de Algemene Vergadering.

Art. 3 Doel

De vereniging heeft tot doel het verenigen van jongeren uit Vlaanderen en Brussel die een consequente en kritische politiek, gegrond op de liberale ideologie en democratische principes, aanhangen en actief uitdragen. De vereniging beoogt tevens de begeleiding, ondersteuning en stimulering van jeugdwerkinitiatieven die deze doelstelling delen.

Art. 4 Principes in haar werking

De vereniging en haar leden aanvaarden de principes en de regels van de democratie en onderschrijven het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens, het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en de beginselverklaring van de Jongliberalen.

Art. 5 Duur

Jongliberalen bestaat voor onbepaalde duur en kan te allen tijde worden ontbonden.

TITEL II: Leden

Art. 6 Minimum aantal leden

De vereniging telt minstens drie leden die niet verwant zijn in de eerste of tweede graad. Als het aantal leden daalt tot minder dan drie, dan wordt de vereniging ontbonden.

Art. 7 Voorwaarden voor lidmaatschap

Om lid te zijn van de vereniging moet men:

  • de volle leeftijd van veertien jaar bereikt hebben en nog geen zesendertig jaar zijn;

  • de doelstellingen van de vereniging onderschrijven;

  • het jaarlijkse lidgeld betalen;

  • niet uitgesloten zijn uit de vereniging.

 

Art. 8 Onverenigbaarheden met en schorsing van lidmaatschap

Om lid te zijn van de vereniging mag men enkel lid zijn van politieke jongerenverenigingen die aanleunen bij het liberalisme, zoals verenigingen geassocieerd met onze koepelorganisaties European Liberal Youth (LYMEC) en International Federation of Liberal Youth (IFLRY) of van partijen die aanleunen bij het liberalisme, zoals partijen geassocieerd met de Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party (ALDE), Liberal International en Renew Europe.


Een lid wordt van rechtswege uitgesloten indien die zich kandidaat stelt op een kieslijst van een andere partij dan Open Vld of diens erkende lokale kieslijst. Een lid kan wel op een kieslijst van een lokale partij staan, indien deze lokale partij geen onderdeel uitmaakt van een nationale partij, die niet geassocieerd is met voornoemde organisaties, en indien er geen kieslijst is neergelegd door Open Vld of een erkende lokale afdeling. De opvolgers van de voornoemde organisaties komen eveneens in aanmerking.


Een lid kan uitgesloten worden van de vereniging als tuchtmaatregel conform het Huishoudelijk Reglement.

Art. 10 Aanvraag van lidmaatschap

Het lidmaatschap wordt aangevraagd bij het Bestuursorgaan. Daarnaast heeft elk lid de mogelijkheid om te worden toegewezen aan de lokale afdeling die zich bevindt in de gemeente waar de aanvrager is gedomicilieerd, tenzij de aanvrager een andere voorkeur te kennen geeft. Indien er geen lokale afdeling bestaat in de gemeente waar de aanvrager is gedomicilieerd, zal het lid worden toegewezen aan de afdeling die zich het dichtst in de buurt bevindt, tenzij de aanvrager een andere voorkeur te kennen geeft.

Art. 11 Lidmaatschapsbijdrage

De Algemene Vergadering bepaalt jaarlijks de lidmaatschapsbijdrage. Deze bedraagt ten hoogste 20 euro en is opeisbaar de vijftiende dag na haar vaststelling. Lokale afdelingen kunnen bijkomend een lokale lidmaatschapsbijdrage innen. De som van de nationale en lokale bijdrage mag niet hoger zijn dan 25 euro.

Art. 12 Ereleden

De vereniging mag ereleden aanvaarden. Zij zijn vrijgesteld van de leeftijdsgrens in artikel 7 en hun jaarlijks lidgeld, vastgelegd door de Algemene Vergadering, mag hoger liggen dan het bedrag bepaald in artikel 11.

Art 13. Stopzetting van lidmaatschap

Elk lid kan te allen tijde uit de vereniging ontslag nemen. Dat ontslag wordt schriftelijk aan de voorzitter van het Bestuursorgaan gericht. Leden worden van rechtswege als ontslagnemend beschouwd indien:

  • Ze niet meer voldoen aan de voorwaarden uit artikel 7 en 8;

  • Ze overleden zijn;

  • Ze onder bewind zijn geplaatst;

  • Ze geïnterneerd zijn;

  • Ze geheel of gedeeltelijk ontzet zijn uit hun politieke of burgerlijke rechten;

  • Ze gedwongen opgenomen zijn.

 

Ontslagnemende leden worden onmiddellijk uit het ledenbestand verwijderd door de Secretaris-Generaal.

Art. 14 Vermogen van de vereniging

Leden hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, geen recht op een aandeel in de behaalde winsten, geen recht op opbrengsten van de vereniging waardoor leden zich individueel verrijken. De leden kunnen bij uittreding nooit teruggaven of vergoedingen vorderen voor gestorte bijdragen of gedane inbrengen, inclusief de lidmaatschapsbijdrage.

TITEL III: De organen van de vereniging

Art. 15 Organen

De organen van de vereniging zijn het Congres, de Algemene Vergadering en het Bestuursorgaan. Andere organen kunnen door de Algemene Vergadering worden opgericht, zonder dat ze afbreuk mogen doen aan de organen vermeld in deze statuten.

Art. 16 Congres


§1 Samenstelling
Het Congres bestaat uit alle leden van de vereniging. Zij genieten stemrecht.

§2 Samenkomst van het Congres

Het Congres kan op twee manieren worden samengeroepen, bij beslissing van de Algemene Vergadering en bij beslissing van minstens 10% van de leden. Indien de leden het Congres samenroepen, moet dit binnen twee maanden gebeuren.

§3 Beslissingsregel van het Congres
Het Congres beslist bij dezelfde beslissingsregels als de Algemene Vergadering, met uitzondering dat er voor rechtsgeldige beslissingen van het Congres geen quorum vereist is.


§4 Bevoegdheden van het Congres
Het Congres is het hoogste beslissingsorgaan van de vereniging.


§5 Organisatie van het Congres
De wijze waarop het Congres wordt georganiseerd is terug te vinden in het Congres Reglement, opgesteld door de Algemene Vergadering.

Art. 17 Algemene Vergadering

§1 Samenstelling
De Algemene Vergadering bestaat uit de verkozen, gecoöpteerde en toegevoegde leden, alsook de rechtstreeks verkozen voorzitter. Zij genieten stemrecht.


Ze wordt voorgezeten door de Voorzitter, of indien deze afwezig is, door de Ondervoorzitter of Secretaris-Generaal.


Niet-verkozen, niet-gecoöpteerde en niet-toegevoegde leden mogen de vergadering bijwonen, behoudens wanneer er besloten wordt vergaderd. Zij hebben spreekrecht, zij het evenwel zonder stemrecht.


§2 Verkiezing van de leden van de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering wordt elke twee jaar verkozen door alle leden van de vereniging voor één bestuurstermijn van maximaal twee jaar. De Algemene Vergadering legt de datum vast. Het Huishoudelijk Reglement bepaalt het verloop van de verkiezingen.


De Algemene Vergadering bestaat uit 25 verkozen leden, inclusief de rechtstreeks verkozen voorzitter. Ze worden verkozen door alle leden van de vereniging in één nationale kieskring. Tijdens de stemming kunnen stemgerechtigde leden een stem uitbrengen op maximaal vijf kandidaten, naast één stem op de voorzitterskandidaten.


Bij de aanstelling van de leden van de Algemene Vergadering wordt rekening gehouden met een minimale vertegenwoordiging van de zes verschillende regio’s. Zo dienen voor de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg telkens minstens twee leden te zetelen in de Algemene Vergadering. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit één lid. Een kandidaat vertegenwoordigt de regio waarin diens lokale afdeling ligt. Indien de kandidaat geen lokale afdeling heeft, dan zal het de woonplaats zijn die de regio bepaalt.


Indien de samenstelling van de Algemene Vergadering niet aan deze voorwaarde voldoet, worden er toegevoegde leden aangesteld. Dat zijn niet-verkozen kandidaten, afkomstig uit de respectievelijke ondervertegenwoordigde regio’s, met het hoogste aantal stemmen op de kieslijst. Indien er niet genoeg kandidaten verkiesbaar waren uit de respectievelijke ondervertegenwoordigde regio’s en daardoor de voorwaarde van minimale vertegenwoordiging niet kan worden bereikt, dan is de Algemene Vergadering uitgezonderd om zich in regel te stellen voor de respectievelijke regio.


Indien de opvolgerslijst is uitgeput of de uitputting onvermijdelijk wordt, zal de Algemene Vergadering beslissen om eenmalig tussentijdse verkiezingen te organiseren. De tussentijdse verkiezingen mogen ten vroegste zes maanden na de start van de bestuurstermijn en ten laatste zes maanden voor het einde van de bestuurstermijn. De tussentijdse verkiezingen zullen op dezelfde wijze georganiseerd worden als de tweejaarlijkse verkiezingen. Opvolgers dienen zich opnieuw te kandideren om te kunnen zetelen in de Algemene Vergadering.


Om verkiesbaar te zijn dient men lid te zijn van de vereniging en moet men de volwassen leeftijd van 18 jaar hebben bereikt op de dag van de verkiezing.


§3 Coöptatie van de leden van de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering telt maximaal drie gecoöpteerde leden. Coöptaties kunnen worden voorgesteld door ieder lid van de Algemene Vergadering en moet worden goedgekeurd door een eenvoudige meerderheid. Hun mandaat loopt tot het einde van de lopende bestuurstermijn.


Indien een gecoöpteerd lid van de Algemene Vergadering ook opvolger is en door opvolging wordt verkozen in de Algemene Vergadering, zal het lid niet langer als gecoöpteerd lid worden beschouwd. Dit is eveneens het geval indien een gecoöpteerd lid van de Algemene Vergadering zich kandidaat stelt tijdens tussentijdse verkiezingen en verkozen geraakt.


§4 Ontslag uit de Algemene Vergadering
Leden van de Algemene Vergadering kunnen ontslag nemen uit de Algemene Vergadering per brief of elektronische post gericht aan de Secretaris-Generaal. Het ontslag gaat in op de dag na het versturen van de ontslagbrief. Het ontslag wordt ter kennisgeving voorgelegd op de eerstvolgende Algemene Vergadering, waar per direct een opvolger wordt aangesteld tot het einde van de bestuurstermijn.


Een lid maakt van rechtswege geen deel meer uit van de Algemene Vergadering indien het lid vier vergaderingen, zonder voorafgaandelijke verwittiging, afwezig is gebleven. Het ontslag gaat in op de dag na de Algemene Vergadering waarop de vierde afwezigheid werd betekend. Het ontslag wordt ter kennisgeving voorgelegd op de eerstvolgende Algemene Vergadering, waar per direct een opvolger wordt aangesteld tot het einde van de bestuurstermijn.


Een lid van de Algemene Vergadering maakt van rechtswege geen deel meer uit van de Algemene Vergadering indien het lid acht vergaderingen, ongeacht voorafgaandelijke verwittiging, afwezig is gebleven. Het ontslag gaat in op de dag na de Algemene Vergadering waarop de achtste afwezigheid werd betekend. Het ontslag wordt ter kennisgeving voorgelegd op de eerstvolgende Algemene Vergadering, waar per direct een opvolger wordt aangesteld tot het einde van de bestuurstermijn.


Voor het afzetten van een lid van de Algemene Vergadering is een tweederdemeerderheid van de stemmen vereist. Een lid van de Algemene Vergadering mag niet deelnemen aan een stemming waarbij wordt beslist over diens afzetting.


Een lid, dat werd afgezet door de Algemene Vergadering, wordt voor twee jaar uitgesloten om deel te nemen aan verkiezingen. Leden, die door afwezigheid van rechtswege ontslagen werden, worden voor twee jaar uitgesloten om deel te nemen aan verkiezingen, behoudens een afwijkende beslissing van de Algemene Vergadering zoals bepaald in het Huishoudelijk Reglement.


§5 Opvolging van de leden van de Algemene Vergadering
Wanneer een lid van de Algemene Vergadering ontslag neemt of wordt afgezet, wordt een opvolger per direct aangesteld op de eerstvolgende Algemene Vergadering. Daarbij blijft de voorwaarde van minimale vertegenwoordiging in artikel 17§2 gelden.
Bij uitputting van de opvolgerslijst, zullen tussentijdse opvolgersverkiezingen plaatsvinden. De modaliteiten worden bepaald door de Algemene Vergadering, maar moeten steeds voldoen aan de voorwaarden uitgeschreven in deze statuten.


§6 Samenkomst van de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering wordt minimum tien keer per jaar bijeengeroepen door het Bestuursorgaan. De leden zullen hiervan minstens vijftien dagen voor de vergadering schriftelijk of via elektronische post op de hoogte worden gesteld door de Secretaris-Generaal. De uitnodiging zal de agenda, datum, plaats en uur vermelden.


Van elke vergadering worden notulen opgesteld. Alle leden kunnen deze inkijken op de maatschappelijke zetel. De notulen worden tevens aan de leden van de Algemene Vergadering bezorgd. Op de eerstvolgende vergadering dienen deze notulen te worden goedgekeurd.


Een Bijzondere Algemene Vergadering kan worden samengeroepen op verzoek van een vijfde van de leden van de Algemene Vergadering en moet dan binnen één maand plaatsvinden.

Het Bestuursorgaan moet elk agendavoorstel opnemen op verzoek van minstens drie leden van de Algemene Vergadering. Dit moet overgemaakt worden aan de Secretaris-Generaal ten laatste één week voor de start van de Algemene Vergadering.


§7 Beslissingsregel van de Algemene Vergadering
De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigden, behoudens de gevallen waar de statuten een bijzondere meerderheid voorzien.


Een lid van de Algemene Vergadering kan zich door een volmachtdrager laten vertegenwoordigen, maar zal als verontschuldigd worden gezien overeenkomstig artikel 17§5. Daarvoor dient het lid zich ten laatste vierentwintig uur voor de start van de Algemene Vergadering te richten aan de Secretaris-Generaal met de naam van de volmachtdrager. De volmachtdrager moet lid zijn van de Algemene Vergadering en mag slechts één volmacht dragen. Volmachten kunnen niet worden gebruikt voor aanstellingen en sanctioneringen.


In geval van stemmingen worden blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend in de bepaling van de meerderheid. Stemmingen over personen zijn altijd geheim. Alle andere stemmingen zijn openbaar, tenzij de Algemene Vergadering hierover anders beslist. Elk lid heeft één stem. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.


Om rechtsgeldige beslissingen te maken, dient er geen quorum te worden bereikt, behoudens waar de statuten dit voorschrijven.


§8 Bevoegdheden van de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering is bevoegd voor, maar niet beperkt tot:

  • Het benoemen en afzetten van leden van de Algemene Vergadering en het Bestuursorgaan;

  • Het goedkeuren van de begrotingen en jaarrekening;

  • Het opmaken en wijzigen van de statuten;

  • Het verlenen van kwijting aan bestuurders;

  • Het ontbinden van de vereniging;

  • Het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

  • Alle andere bevoegdheden die worden bepaald in de statuten.

 

Deze bevoegdheden kunnen niet worden gedelegeerd aan enig ander orgaan.

​​

Art. 18 Bestuursorgaan

§1 Samenstelling
Het Bestuursorgaan bestaat uit leden van de Algemene Vergadering, bestuursleden genoemd. Ze bestaat minstens uit de:

  • Voorzitter;

  • Ondervoorzitter;

  • Secretaris-Generaal;

  • Penningmeester;

  • Politiek-Secretaris;

  • Internationaal Politiek-Secretaris.

 

De functie van Ondervoorzitter is verenigbaar met de andere functies, met uitzondering van die van Voorzitter. Alle andere bestuursfuncties zijn niet verenigbaar met elkaar. Verder kunnen leden van de Algemene Vergadering worden aangesteld als bestuurder.


De portfolio's en verantwoordelijkheden van de bestuursleden worden verder bepaald in het Huishoudelijk Reglement.


§2 Verkiezing van de leden van het Bestuursorgaan
De Voorzitter wordt rechtstreeks verkozen door alle stemgerechtigde leden van de vereniging voor één bestuurstermijn. De verkiezing van de Voorzitter valt samen met de verkiezingen voor de leden van de Algemene Vergadering, behoudens in het geval van tussentijdse voorzittersverkiezingen.


De bestuurstermijn van het Bestuursorgaan loopt gelijk aan die van de Algemene Vergadering. De Algemene Vergadering verkiest de overige leden van het Bestuursorgaans voor een periode niet langer dan de huidige bestuurstermijn.


Het Huishoudelijk Reglement bepaalt het verloop van de verkiezingen.


§3 Ontslag uit het Bestuursorgaan
Bestuursleden kunnen ontslag nemen uit het Bestuursorgaan per brief of elektronische post gericht aan de Voorzitter. Het ontslag gaat meteen in, waarbij de bestuurder ontheven is van alle rechten en plichten. Het wordt ter kennisgeving voorgelegd op de eerstvolgende Algemene Vergadering. Voor statutaire bestuursfuncties dient er binnen een redelijke termijn een nieuwe bestuurder worden aangesteld. De bestuurder wordt aangesteld tot het einde van de lopende bestuurstermijn.


De Voorzitter kan ontslag nemen uit het Bestuursorgaan per brief of elektronische post gericht aan de Secretaris-Generaal en Ondervoorzitter. Het ontslag gaat meteen in, waarbij de Voorzitter ontheven is van alle rechten en plichten. Het wordt ter kennisgeving voorgelegd op de eerstvolgende Algemene Vergadering. De Ondervoorzitter neemt de taken van de Voorzitter tijdelijk waar totdat de Algemene Vergadering onder zich een nieuwe Voorzitter aanduidt of tussentijdse voorzittersverkiezingen organiseert. De Voorzitter wordt aangesteld of verkozen tot het einde van de lopende bestuurstermijn.

Voor het afzetten van een Bestuurslid door de Algemene Vergadering is een tweederdemeerderheid nodig. Voor het afzetten van de Voorzitter is de aanwezigheid van tweederde van de Algemene Vergadering vereist, die met een tweederdemeerderheid van de aanwezige leden van de Algemene Vergadering hierover kunnen beslissen. Een bestuurder mag niet deelnemen aan de stemming waarbij wordt beslist over diens afzetting. Een afzetting van een bestuurslid dient geagendeerd te zijn om te kunnen worden gestemd.


Indien het aantal bestuurders minder bedraagt dan het aantal voorgeschreven in artikel 6, dan moet de Algemene Vergadering zo snel mogelijk een nieuwe bestuurder benoemen. In afwachting blijven enkel de overgebleven bestuurders bevoegd.


§4 Samenkomst van het Bestuursorgaan
Het Bestuursorgaan komt samen telkens wanneer het belang van de vereniging dat vereist, wanneer de Voorzitter hiertoe beslist of op vraag van een vijfde van de bestuurders. Dit moet binnen twee weken na de vraag gebeuren, tenzij anders overeengekomen.
Van elke vergadering worden notulen opgesteld. Alle leden van de Algemene Vergadering kunnen deze inkijken op de maatschappelijke zetel. De notulen worden tevens aan de leden van het Bestuursorgaan bezorgd. Op de eerstvolgende vergadering dienen deze notulen te worden goedgekeurd.


Het Bestuursorgaan moet elk agendavoorstel opnemen op verzoek van minstens één bestuurder.


§5 Beslissingsregel van het Bestuursorgaan
Het Bestuursorgaan is een collegiaal orgaan en maakt beslissingen op basis van consensus.


§6 Bevoegdheden van het Bestuursorgaan
Het Bestuursorgaan is belast met het dagelijks bestuur van de vereniging. Ze kan bestuurshandelingen stellen die noodzakelijk zijn voor het dagelijks bestuur van de vereniging of die welke zowel wegens hun geringe belang als wegens de nood aan een snelle oplossing geen optreden van de Algemene Vergadering verantwoorden.


Het Bestuursorgaan vertegenwoordigt haar bestuurshandelingen bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling.
Het Bestuursorgaan verleent bijzondere volmacht aan de Voorzitter en de Penningmeester om alleen op te treden om bankrekeningen op naam van de vereniging te openen en volmachten op de bankrekeningen te verlenen.


Het Bestuursorgaan beschikt tevens over alle bevoegdheden die niet bij wet of deze statuten aan de Algemene Vergadering of het Congres worden toegekend.

TITEL IV: Diverse bepalingen

Art. 19 Begroting en jaarrekening

Het dienstjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot en met 31 december. Het Bestuursorgaan bereidt de begroting en de rekening voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering. De jaarrekening wordt neergelegd door de Penningmeester.

Art. 20 Huishoudelijk Reglement

Voor aangelegenheden die niet door deze statuten zijn geregeld, zal verwezen worden naar het Huishoudelijk Reglement van Jongliberalen vzw. Dat kan opgesteld, gewijzigd of opgeheven worden door de Algemene Vergadering, conform de voorwaarden bepaald in artikel 21.

Art. 21 Wijziging en interpretatie van de statuten en het Huishoudelijk Reglement


Alleen het Congres en de Algemene Vergadering kunnen de statuten wijzigen.


Tot wijziging van de statuten door de Algemene Vergadering kan slechts worden besloten indien die wijziging op de oproeping is vermeld. Om tot stemming over te kunnen gaan, dient tweederde van de leden van de Algemene Vergadering aanwezig te zijn. Wordt dit aantal niet bereikt dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, minimum 14 dagen na de eerste vergadering, die een geldig besluit kan nemen ongeacht het aantal aanwezige leden.


Tot wijziging van de statuten door het Congres kan slechts worden besloten indien die wijziging op de oproeping is vermeld. Om tot stemming over te kunnen gaan, dient er geen minimumaantal leden aanwezig te zijn.


Voor elke wijziging van de statuten of het Huishoudelijk Reglement is een meerderheid van tweederde van de leden vereist, tenzij voor de wijziging van de doelstelling van de vereniging, waarvoor een viervijfde meerderheid vereist is.


De statuten en het Huishoudelijk Reglement worden geïnterpreteerd door de Secretaris-Generaal, in samenspraak met het Bestuursorgaan, in geval van onenigheid.

Art. 22 Ontbinding

Tot de ontbinding van de vereniging kan slechts besloten worden door een Buitengewone Algemene Vergadering waarop minimum tweederde van de leden aanwezig is. Deze beslissing kan enkel worden genomen met een viervijfde meerderheid van de aanwezige leden. Het nettoactief zal dan worden overgedragen aan een vereniging met een gelijkaardig doel.

Art. 23 Slotbepaling

Voor alles wat bij deze statuten niet werd geregeld, geldt de in voege zijnde wetgeving, met name de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 april 2019 en de (toekomstige) uitvoeringsbesluiten.

Art. 24 Overgangsbepaling

Deze statuten treden in werking op de dag na de Algemene Vergadering waarop ze werden goedgekeurd. Artikels over verkiezingen, samenstelling en opvolging van leden van de Algemene Vergadering alsook de verkiezing, samenstelling en opvolging van de leden van het Bestuursorgaan treden pas in werking aan de start van de volgende verkiezingen van de Algemene Vergadering.


De Raad van Bestuur, aangesteld op 7 december 2023, zal opgaan in de Algemene Vergadering met de inwerkingtreding van deze statuten. Het Kernbestuur, aangesteld op 7 december 2023 door de Raad van Bestuur en belast met het dagelijks bestuur, zal opgaan in het Bestuursorgaan met de inwerkingtreding van deze statuten.


Deze statuten werden aangenomen op de Algemene Vergadering van 27/03/2025 en vervangen de statuten van 02/06/2005.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

VZW JONGE VLAAMSE LIBERALEN EN DEMOCRATEN

Nu dat de statuten zijn gewijzigd, zal het Huishoudelijk Reglement conform moeten worden aangepast. Binnenkort zal er een voorstel tot wijziging van het Huishoudelijk Reglement worden neergelegd bij de Algemene Vergadering.

TITEL I: DOELSTELLINGEN EN ACTIVITEITEN VAN DE VERENIGING

Art. 1
Als onafhankelijke, politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent
verdedigen en uitvoeren van een op liberale ideologie en de democratische beginselen gebaseerde
politiek. Daartoe zal zij zich onder meer tot doel stellen:

  • De verspreiding van een eigentijds liberalisme dat te allen tijde de belangen van de mens
    centraal stelt

  • Het bevorderen van de verdraagzaamheid, zowel in het algemeen als tussen de
    onderscheiden bevolkingsgroepen

  • Het propageren van een echte democratische samenleving waar inspraak van de burger bij de
    besluitvorming maximaal en optimaal is

  • Het bevorderen van solidariteit tussen mensen

  • Het aanmoedigen van een politiek bewustzijn en politieke betrokkenheid bij jongeren

  • Het bevorderen van de politieke vorming van haar leden

  • De werking van de aangesloten afdelingen zo nodig te activeren, ondersteunen en
    coördineren

  • De oprichting van nieuwe afdelingen te stimuleren

TITEL II: DE POLITIEKE EN ADMINISTRATIEVE ORGANEN VAN DE VERENIGING

Titel II.1: Het Congres

Art. 2
Het Congres is het hoogste politieke orgaan van de vereniging.

Art. 3
Minstens één maal per jaar wordt het Congres samengeroepen. Hiertoe worden alle leden
uitgenodigd. Het Congres buigt zich over politieke aangelegenheden.
Beslissingen van het Congres kunnen door geen enkel ander orgaan worden herroepen behalve door
een volgend Congres.

Titel II.2: De Raad Van Bestuur

Art. 4
De Raad van Bestuur is het hoogste administratieve orgaan van de vereniging.

Art. 5
De Raad van Bestuur keurt de politieke jaarplanning, die voorgelegd wordt door de politiek secretaris,
goed.

Titel II.3: De Nationale Voorzitter en het Dagelijks Bestuur

Art. 6
De voorzitter vertegenwoordigt de vereniging. Hij/zij dient de door de nationale politieke organen
ingenomen standpunten te vertolken. In geval van hoogdringendheid, kan hij/zij standpunten
innemen na goedkeuring van het Dagelijks Bestuur. aldus ingenomen standpunten zullen op de
eerstkomende Raad van Bestuur voorgelegd worden. Bij afwezigheid van de voorzitter worden
zijn/haar politieke functies door de politiek secretaris of internationaal politiek secretaris uitgeoefend.

TITEL III: ORGANISATIE VAN VERKIEZINGEN

Art. 7
De Raad van Bestuur organiseert onder alle leden tweejaarlijks verkiezingen van de leden van de
Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur alsook de voorzitters der provinciale verbonden.

Art. 8
De Nationale Voorzitter wordt rechtstreeks onder en door de leden verkozen. Het mandaat van
voorzitter duurt maximaal 2 jaar. De Raad van Bestuur nodigt alle leden uit zich kandidaat te stellen
bij de Raad van Bestuur. Dit dient te gebeuren tenminste 2 maanden voor de verkiezingen. 1 maand
voor de verkiezingen wordt de kandidatuurstelling gesloten.
Indien er slechts één kandidaat is, bekrachtigt de Raad van Bestuur deze kandidatuur en worden er
geen formele verkiezingen georganiseerd.
Ingeval er meerdere kandidaten zijn wordt volgende procedure gevolgd: Indien één van de
kandidaten een gemiddelde haalt van meer dan 50 % over de 5 Vlaamse provincies en het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest, is deze verkozen. Indien geen enkele van de kandidaten meer dan 50% haalt
zal er een tweede ronde plaatsvinden tussen de twee kandidaten met het hoogste percentage
behaalde stemmen volgens deze procedure en zal dezelfde procedure gevolgd worden.
Bij ex aequo is de jongste kandidaat verkozen.

Art. 9
Alle kandidaturen worden opgevraagd op de maatschappelijke zetel. De aankondiging gebeurt
minstens 2 maanden voor de verkiezingen, en de kandidaturen worden één maand voor de
verkiezingen afgesloten. De Raad van Bestuur zal ten laatste 3 weken voor de verkiezingen de
kandidaten en de locaties van verkiezingen voor de eerste en desgevallend tweede ronde bekend
maken aan alle leden. De Raad van Bestuur bepaalt de datum, het uur, de locaties en de procedure
van de stemverrichtingen.

Art. 10
De raad van bestuur beslist over de procedure van de verkiezingen.
Voor de verkiezing van het voorzitterschap heeft elk lid 1 stem. De stemming is geheim. Stemmen bij
volmacht is niet toegelaten. De kandidaten mogen een getuige afvaardigen. De stemprocedure duurt
48 uur. Tijdens de stemprocedure mogen geen campagneactiviteiten plaatsvinden. Tijdens de
campagne mogen geen geschenken uitgedeeld worden, op straffe van uitsluiting uit de verkiezing.

Art. 11
Alle leden die op de nationale ledenlijst voorkomen op de dag van de openstelling van de
kandidaturen zijn stemgerechtigd.

Art. 12
De Raad van Bestuur beslist in haar eerste samenkomst na haar verkiezing over de openstelling van
de specifieke bestuursfuncties. Op de eerst daaropvolgende bijeenkomst van de Raad van Bestuur
wordt dan overgegaan tot de toebedeling van de specifieke bestuursfuncties onder haar leden. Deze
leden vormen samen het Dagelijks Bestuur. De Raad van Bestuur kan steeds overgaan tot een
herverdeling van de toebedeelde functies. Dergelijke herschikking dient in de aankondiging van de
uitnodiging van de Raad van Bestuur vermeld te worden.

TITEL IV: LIDMAATSCHAP EN AFDELINGEN

Titel IV.1: De leden

Art. 13
Een lid verwerft de rechten van het lidmaatschap zodra het lid is ingeschreven in het nationale
ledenbestand en na betaling van het lidgeld.

Art. 14
Het lidmaatschap wordt geacht niet onderbroken te zijn indien het in de loop van het volgende
kalenderjaar wordt hernieuwd.

Art. 15
De lokale voorzitters of secretarissen zijn verplicht hun leden binnen een termijn van 60 dagen in te
geven in het nationale ledenbestand. Nationale lidaanvragen worden door de secretaris-generaal
afgehandeld binnen een termijn van 60 dagen.

Art. 16
De lokale voorzitters en secretarissen hebben steeds toegang tot het ledenbestand van hun afdeling.

Titel IV.2: De afdelingen

Art. 17
De leden zijn gegroepeerd in afdelingen die door de Raad van Bestuur erkend zijn. Elk lid kan slechts
bij één afdeling stemgerechtigd lid zijn.

Art. 18
Om als afdeling erkend te worden dienen de aanvragers in eerste instantie een dossier in bij de
secretaris-generaal. De erkenning gebeurt op de Raad van Bestuur. De oprichters dienen te goeder
trouw te zijn, en er kan slechts één afdeling zijn op een bepaald lokaal grondgebied. Om erkend te
kunnen worden moet een afdeling minstens 3 leden hebben, minstens tweejaarlijks voldoende van
tevoren aangekondigde democratische verkiezingen van de bestuursfuncties organiseren, en de
vergaderingen openstellen voor alle geïnteresseerde leden van Jong VLD. Een afdeling met minder
dan 3 leden verliest van rechtswege haar erkenning. Indien een afdeling geen actieve werking kan
aantonen, kan door de raad van bestuur beslist worden om deze afdeling te ontbinden.

Art. 19
De lokale afdelingen krijgen modelstatuten die worden voorzien door de raad van bestuur. Lokale
afdelingen kunnen ook eigen statuten opstellen indien deze in overeenstemming zijn met de
modelstatuten die worden voorzien door de raad van bestuur. Alle statuten en statutenwijzigingen
voor lokale afdelingen dienen door de Raad van Bestuur goedgekeurd te worden.

Titel IV.3: Provinciale verbonden

Art. 20
Per provincie wordt een provinciaal verbond van rechtswege erkend. De provinciale verbonden kunnen
zelf beslissen over de samenstelling van hun algemene vergadering.

Art. 21
De lokale afdelingen uit eenzelfde provincie kunnen beslissen om statuten in te dienen bij de Raad van
Bestuur die een provinciale werking bepalen. De Raad van Bestuur gaat na of de statuten in
overeenstemming zijn met de nationale Statuten en het nationaal Huishoudelijk Reglement. Deze
statuten dienen goedgekeurd te worden door de Raad van Bestuur. Alle provinciale vergaderingen
staan open voor alle geïnteresseerde Jong VLD-leden uit de desbetreffende provincie.

Art. 22
De Raad van Bestuur kan, indien de voorwaarden uit artikel 21 niet vervuld worden, de Algemene
Vergadering van een provinciaal verbond bijeen roepen indien dit noodzakelijk is in het belang van de
vereniging. Bij ontstentenis van een provinciale werking zit de Nationale Voorzitter deze Algemene
Vergadering voor.

TITEL V: GESCHILLEN EN TUCHT

Art. 23
Er zijn 4 geschillencommissies: het lokale afdelingsbestuur, het provinciaal bestuur, de Raad van
Bestuur en de Algemene Vergadering.

Art. 24
In Eerste Aanleg is het afdelingsbestuur bevoegd voor geschillen tussen leden van een afdeling. Het
provinciale bestuur is bevoegd voor geschillen tussen leden uit verschillende afdelingen van eenzelfde
provincie. De Raad van Bestuur is bevoegd voor geschillen tussen leden uit verschillende provincies.
In beroep is de Algemene Vergadering bevoegd.

Art. 25
Klager en beklaagde worden van elke deliberatie uitgesloten.

Art. 26
Een geschillencommissie doet binnen de 2 maanden uitspraak in geschillen. Hiervan kan afgeweken
worden mits gemotiveerde beslissing. Een geschil wordt in behandeling genomen nadat de voorzitter
van de bevoegde geschillencommissie schriftelijk op de hoogte is gesteld van het geschil. De
geschillencommissie legt een bindende regeling op. De geschillencommissie kan de klacht seponeren
mits grondige motivatie. Aan alle betrokkenen wordt deze beslissing binnen de 2 weken schriftelijk
meegedeeld.

Art. 27
De geschillencommissie kan een bemiddelaar in het conflict aanstellen.

Art. 28
Alle leden wiens belangen geschaad zijn hebben het recht gehoord te worden, eventueel bijgestaan
door een raadsman naar keuze. Alle betrokkenen in het geschil worden schriftelijk op de hoogte
gesteld van het geschil binnen de 2 weken na het opstarten van een geschilprocedure, en krijgen
inzage in alle geleverde bewijsstukken.

Art. 29
Een lid wiens belangen zijn geschaad door een beslissing van de geschillencommissie in eerste aanleg
kan binnen een maand na ontvangst van de beslissing schriftelijk een gemotiveerd beroep aantekenen
bij de nationale voorzitter. Het beroep is opschortend tenzij de geschillencommissie in eerste aanleg
anders beslist.

Art. 30
Leden van geschillencommissies hebben discretieplicht. Bij schending van de discretieplicht verliezen
ze het recht in een geschillencommissie te zetelen.

Art. 31
Beslissingen van de geschillencommissies worden met gewone meerderheid van de aanwezige leden
genomen. De onthoudingen worden niet meegeteld.

Art. 32
De geschillencommissie is bevoegd om tuchtmaatregelen op te leggen.
Tuchtmaatregelen moeten met een gewone meerderheid genomen worden, behalve uitsluiting
waarvoor een 2/3de meerderheid nodig is. Tuchtmaatregelen dienen voldoende gemotiveerd te zijn.

Art. 33
Volgende tuchtmaatregelen kunnen genomen worden:

  • Verwittiging

  • Blaam

  • Verlies van bestuursfuncties

  • Schorsing van maximaal 1 jaar

  • Uitsluiting

Art. 34
De Algemene Vergadering bekrachtigt uitsluitingen van geschillencommissies in eerste aanleg waar
niet binnen de gestelde termijnen een beroep is tegen ingediend.

TITEL VI. AANVULLENDE BEPALINGEN

Art. 35
De jaarrekeningen van de organisatie worden jaarlijks meegedeeld en liggen ter inzage voor alle leden
op de maatschappelijke zetel.

Art. 36
Voor alle termijnen geldt de afstempeling door de post of de verzenddatum van de elektronische post
als datum van verzending én ontvangst.

Art. 37
Als vertegenwoordigers van Jong VLD worden enkel zij erkend die gemandateerd zijn door Jong VLD.

Art. 38
Dit huishoudelijk reglement treedt in werking vanaf de goedkeuring door de Algemene Vergadering. Dit huishoudelijk reglement werd aangenomen op de Algemene Vergadering van 02/06/2005 en gewijzigd door de Algemene Vergadering van 18/11/2014 (art. 3 & 4) en 19/03/2019 en 04/07/2023 (art. 10;12 & 20).

bottom of page