Genoeg is genoeg. De Vlaamse Regering heeft vorig jaar opnieuw een recordbedrag aan subsidies uitgegeven. Meer dan 18 miljard euro vloog de deur uit. Dat is 600 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd kampt Vlaanderen met een begrotingstekort van 3,34 miljard euro. Dit contrast tussen ongecontroleerde uitgaven en een groeiend tekort toont aan dat de Vlaamse subsidiemolen volledig ontspoord is.
Zo gaat er jaarlijks een slordige 5 miljoen euro naar circuswerk, 500 miljoen naar een belevingscentrum bij een chocolatier en 250 miljoen naar een organisatie die Vlamingen helpt om uit Vlaanderen te vertrekken. Daarnaast kreeg een brouwerij, die in het verleden al een slordig miljoen ontving voor een nieuwe bottelarij en 400.000 euro voor een ondergrondse bierpijpleiding, opnieuw enkele honderdduizenden euro's voor een belevingscentrum. Dit soort subsidies roept serieuze vragen op over de prioriteiten van de Vlaamse Regering. In tijden van begrotingstekorten en economische onzekerheid smijt men met belastinggeld zonder enige kosten-batenanalyse.
“Wie een dossier kan indienen en de juiste contacten heeft, ontvangt miljoenen zonder dat de impact van die subsidies systematisch wordt geëvalueerd.”
Subsidies zijn in essentie bedoeld om maatschappelijke meerwaarde te creëren, bijvoorbeeld door kwetsbare groepen te ondersteunen, innovatie te stimuleren of essentiële diensten te financieren. Maar in Vlaanderen lijken ze verworden tot een flagrante vorm van politiek cliëntelisme, waarbij elke belangengroep zijn graantje kan meepikken. Wie een dossier kan indienen en de juiste contacten heeft, ontvangt miljoenen zonder dat de impact van die subsidies systematisch wordt geëvalueerd.
Daarnaast is er een schrijnend gebrek aan transparantie. Wie beslist welke projecten financiering verdienen en op basis van welke criteria? Hoe wordt geëvalueerd of een subsidie daadwerkelijk effect heeft? Dergelijke fundamentele vragen blijven vaak onbeantwoord, waardoor de subsidiestroom zonder controle blijft aanzwellen. Hierdoor krijgen inefficiënte en soms ronduit absurde projecten jarenlang overheidssteun. Zo werd bijvoorbeeld 550.000 euro besteed aan de ontwikkeling van de Vlaamse kookapp 'Zeker Gezond', die na amper vier jaar alweer offline werd gehaald. Even absurd is de 800.000 euro die de Vlaamse Regering uitgaf om twintig wilde hamsters uit te zetten of de vier miljoen euro die dit jaar begroot is om kortingsbonnen voor frigo’s te voorzien.
“Zolang men blind blijft strooien met belastinggeld, blijft de Vlaamse begroting een lekkende kraan waar niemand het lek lijkt te willen dichten.”

Ondertussen stijgt de belastingdruk voor burgers en bedrijven, terwijl de Vlaamse Regering nauwelijks moeite doet om structurele besparingen door te voeren. Dat is onaanvaardbaar. De regering zou dringend werk moeten maken van een grondige herziening van het subsidiesysteem. Dit betekent het schrappen van zinloze uitgaven, het invoeren van striktere voorwaarden en het verplicht meten van de effectiviteit van elke subsidie. Want zolang men blind blijft strooien met belastinggeld, blijft de Vlaamse begroting een lekkende kraan waar niemand het lek lijkt te willen dichten.
Comments